Etxea

•       - Ahaideak, familia eta herentzia
    Alsasua
    Zelaia Urrestarazu, Santiago

ALTSASU, Alsasua, BEHEKO SUA, ETXEKO ANIMALIAK
Herri barruko etxe handi batean jaio zen Santi, “antzinako etxe” bat. En el sitio donde tienen la casa de ahora tenían antes una finca con una huerta. Cuando se hizo el barrio, en vez de coger el dinero cogió una casa (habla un poco de su familia: tienen solo una hija). Etxe zaharrean, azpian ukuilua zegoen, ikaragarri handia eta beti betea: behiak, txerriak, oiloak, txakurrak, katua, ardiak, behorrak… Ukuiluaren gainean hiru solairu zeuzkaten: azkenekoan lastategia, abereentzat. Etxean denetarik ereiten zuten: patatak, indabak, baba txikiak… Sukaldea behean zegoen: beheko sua zuten, sekula itzaltzen ez zena. Amak brasekin berriro pizten zuen sua biharamunean. Había una mesa grande en la cocina, y ahí hacían la vida.