Santuen ospakizunak

•       - Praktika zeremonialak
  •       - Lan eta jai erritualak
    Arbizu
    Jesus Mari Maiza Lacunza
    Labrit Patrimonio / Labrit Ondarea

SAN JUAN SANTUA, PARROKIAREN EGUNA, OSPAKIZUNAK, ERLIJIOA, NEKAZARIEN EGUNA, SAN ISIDRO, FESTAK, KUADRILLAK, SAN MIGEL EGUNA, HILDAKOEN MEZA, UDALA, ARDOA, OGITARTEKOA, AATEA
Bereziki, San Juan santua ospatzen da, baita Parrokiaren eguna, irailaren 8an, eta San Isidro ere. Azken hau, nekazarien eguna bezala ezagutzen da. Festetan, “aate” deiturikoa egiteko ohitura dute eta kuadrillarekin elkartu eta elkarrekin afaltzen dute. Garai batean, zerrategiko nagusiak egurrak hartzearen truke, “aatea” banatzen zen. San Migel egunari “koberaiako” eguna deitzen zitzaion, “koberaia” deiturikoa kobratzen baitzen hildakoen aldeko mezetarako. San Isidro egunean, ohitura zen “aate” deiturikoa banatzea, hau da, iluntzean, udalak ardoa ematen zuen eta jendea bere ogitartekoarekin ardoa edatera joaten zen.